De belastingdruk in Nederland is op het hoogste niveau sinds 1995. Dat is zorgelijk voor de werkgelegenheid. Het belangrijkste doel voor de komende tijd is lastenverlichting.

D66-leider Alexander Pechtold zegt dat zaterdag in een interview met De Telegraaf. Maar bij kabinet en coalitie ziet Pechtold verdeeldheid en gebrek aan ambitie.

Volgens de D66-leider is de ambitie van het kabinet om het belastingstelsel te hervormen “tot het nulpunt gedaald. In de coalitie valt te horen dat er onvoldoende geld is, dat nodig wordt geacht als smeermiddel bij een belastingherziening”, aldus Pechtold.

“Tegelijkertijd geeft de rijksoverheid de komende twee jaar 13 miljard meer uit. Nou, daar mag best op bezuinigd worden. Wij eisen een belastingstelsel waarin de belangrijkste aanjager zit voor werkgelegenheid: het verlagen van loonbelasting.”

Stijgende uitgaven beperken

Het kabinet wil volgens Pechtold de uitgaven laten stijgen van 250 miljard euro in 2015 naar 263 miljard euro in 2017 en het weigert deze stijging te beperken. Hij ziet wel verschillen tussen de coalitiefracties. “Ik denk dat de VVD het wel wil. De VVD zegt: houd koers. Maar dan drijven ze af. Want ze liggen stil. Ik heb geregeld op zeilboten gezeten. Koers houden met een stilliggende boot. Pfff.”

Pechtold kritiseert PvdA-senator Marleen Barth. "Als ik dan mevrouw Barth vorige week hoor zeggen dat Nederland aan rust toe is, dan denk ik: Hoezo? Aanpakken. We hoorden het ook in Balkenende-IV: Nederland is hervormingsmoe. Nou, als dat uit de coalitie komt, is dat een veeg teken."

CDA wil ook lasten verlichten

Ook Buma wil extra bezuinigen om lastenverlichting mogelijk te maken. Volgens hem klopt de analyse van Pechtold wel, maar heeft die als 'constructieve oppositie' de afgelopen jaren alle lastenverzwaringen van het kabinet gewoon gesteund.

"Pechtold zegt eigenlijk: ik heb het stom gedaan want ik heb meegedaan de belastingen te verhogen en nu moeten ze omlaag. Dan had ie beter de afgelopen jaren met het CDA kunnen optrekken. Nu zit hij met de gebakken peren."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl